Toto

Konsesi permainan boleh dilanjutkan melebihi tarikh akhir Jun 2022

Konsesi perjudian Macao semasa boleh dilanjutkan melebihi tarikh luput Jun 2022 jika kerja untuk menyemak semula undang-undang semasa dan data macau menyediakan tender awam masa hadapan tidak disiapkan tepat pada masanya, menurut Ketua Eksekutif Ho Iat Seng.

Pada masa ini, tempoh maksimum untuk konsesi perjudian ialah 20 tahun, walaupun pihak berkuasa boleh melanjutkannya sehingga lima tahun. Kesemua enam konsesi dan sub-konsesi ditetapkan untuk tamat Jun depan.

“Selepas undang-undang [semakan permainan] selesai, kami akan melaksanakan kerja-kerja berkaitan secara beransur-ansur. Tolong jangan risau. Sekiranya kerja-kerja tidak dapat disiapkan tepat pada masanya seperti proses tender, kami boleh melanjutkan [lesen], syarat yang telah ditetapkan dalam Result SGP rangka kerja undang-undang [perjudian] semasa [..] kami mempunyai mekanisme [untuk melanjutkan lesen sedia ada],” kata Ho selepas ucapan dasar tahunannya kepada Dewan Undangan (AL).

“Kami akan cuba sedaya upaya untuk melakukan kerja kami tetapi kami akan melaksanakan tugas itu secara berperingkat-peringkat untuk seiring dengan Result Sidney perkembangan sihat industri permainan. Enam pengendali permainan sangat jelas tentang perkara ini – pembangunan yang sihat [sektor] – dan kerajaan tidak akan membawa mereka dalam masalah”.

Pihak berkuasa mempunyai 180 hari untuk menyediakan laporan akhir mengenai perundingan awam bulan lepas. Draf rang undang-undang mesti diserahkan kepada AL untuk dinilai.

“Kandungan perundingan awam itu sedang dirumuskan. […] undang-undang akan mendedahkan isu berkaitan industri permainan, dengan sembilan hala tuju utama untuk sektor itu ditakrifkan dengan jelas dalam undang-undang,” tambah Ho.